فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1396)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • علیرضا کوچکی، علیرضا کرباسی، سید محمد سیدی* صفحات 107-122
    زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی چند ساله است که اساسا در نواحی خشک و نیمه خشک کشور رویش دارد. علیرغم سازگاری زعفران به این نواحی، ارزیابی روند تغییرات سطح زیر کشت زعفران در طی 30 سال اخیر نشان می دهد که کشت این محصول افزایش قابل توجهی یافته است؛ به طوری که زعفران هم اکنون در 21 استان کشور در سطحی معادل 88 هزار هکتار کشت می شود. با این وجود، در بین سال های 1360 تا 1393 عملکرد زعفران به ازای هر واحد سطح زیر کشت کاهش محسوسی یافته است. به طوری که از 1/5 کیلوگرم در سال 1360 به 2/3 کیلوگرم در سال 1393 رسیده است. کاهش عملکرد زعفران از جنبه های متفاوتی اتفاق افتاده و اساسا متاثر از عواملی مانند سوء مدیریت در بخش کشاورزی، اقتصادی، فرآوری پس از برداشت و نیز خشک سالی های اخیر بوده است. در صورت عدم توجه به عوامل ذکرشده، عملکرد زعفران در سال های آینده نیز ممکن است بیش از پیش کاهش یابد. کاهش عملکرد زعفران در طی 30 سال اخیر، لزوم ارائه یک برنامه جامع از سوی نهادهای مرتبط با زعفران شامل دانشگاه ها، موسسات تحقیقاتی و نیز سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را بیش از پیش مورد تاکید قرار می دهد. همچنین جهت تدوین و توسعه این برنامه، اتخاذ سیاست های دولت جهت برنامه ریزی و تصویب بودجه موردنیاز ضروری به نظر می رسد. در این مقاله مروری ابتدا سعی بر آن است تا مجموعه دلایل مرتبط با کاهش عملکرد زعفران مورد مطالعه قرار گیرد. ارائه راهکارهای لازم در ارتباط با این دلایل، هدف بعدی در مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: تولید زعفران، خشک سالی، سطح کشت
  • حسین صحابی، محسن جهان*، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی صفحات 123-131
    اندازه بنه مادری، مدیریت تغذیه ای و نوع بنه از مهم ترین عوامل در تعیین عملکرد و کیفیت زعفران ((Crocus sativus L. به شمار می روند. به منظور بررسینقش وزن بنه مادری و محلول پاشی برگی بر عملکرد گل و بنه دو توده زعفران ایرانی و اسپانیایی آزمایشی طی دو سال زراعی (94-1393، 93-1392) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل نوع بنه در دو سطح (ایرانی و اسپانیایی)، وزن بنه مادری در سه سطح (8 - 1، 15- 1/8 و 23- 1/15 گرم) و محلول پاشی برگی در دو سطح (صفر و 7 درصد کود کامل شامل فسفیت پتاسیم و بیومین) بود. بر اساس نتایج آزمایش، با افزایش وزن بنه مادری، تعداد گل در هر مترمربع، وزن گل تر و عملکرد کلاله خشک زعفران به طور معنی داری افزایش یافت. علاوه بر این، استفاده از بنه مادری بزرگ تر به طور معنی داری منجر به افزایش تعداد بنه دختری و عملکرد کل بنه های دختری شد. اثر محلول پاشی برگی نیز بر تعداد گل در واحد سطح و عملکرد کلاله خشک زعفران معنی دار بود، ولی بر تعداد کل بنه دختری در واحد سطح تاثیر معنی داری نداشت. اثر نوع بنه بر تعداد گل در واحد سطح، وزن تر گل، وزن خشک (کلاله + خامه) و وزن خشک بنه معنی دار بود؛ بنابراین، بیشترین تعداد گل (6/48 در مترمربع)، وزن تر گل (3/24 گرم در مترمربع) و وزن خشک کلاله + خامه (25/0 گرم در مترمربع) مربوط به اندازه بنه مادری 1/15 تا 23 گرم و کمترین مقدار مربوط به اندازه بنه کمتر از 8 گرم بود. همچنین بیشترین تعداد گل (7/43 در متر مربع)، وزن تر گل (8/21 گرم در متر مربع) و وزن خشک گل (23/0 گرم در مترمربع) طی دو سال آزمایش مربوط به بنه های ایرانی بود. بر اساس نتایج، استفاده از بنه های مادری ایرانی با وزن مناسب جهت کاشت (بیش از 15 گرم) همراه با محلول پاشی برگی می تواند در افزایش عملکرد گل و بنه زعفران مفید باشد.
    کلیدواژگان: بنه، تغذیه برگی، زعفران، کلاله
  • محمدعلی بهدانی *، غلامرضا زمانی، حمیدرضا فلاحی، محمدحسن سیاری زهان، علیرضا صمدزاده صفحات 133-147
    در زراعت زعفران، تولید و استفاده از بنه های مادری دارای وزن مناسب یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر میزان گلدهی گیاه می باشد. در همین راستا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر نظام های مختلف کم نهاده، متوسط نهاده و پرنهاده ارگانیک و رایج بر رشد بنه های دختری زعفران در طی یک دوره رشد یک ساله گیاه از مهرماه 1394 تا اردیبهشت ماه سال 1395 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. به منظور انطباق تیمارهای آزمایشی با قوانین کشاورزی ارگانیک، طول دوره گذاری معادل با 24 ماه قبل از کاشت در این پژوهش در نظر گرفته شد و در طی آن از مصرف نهاده های ممنوعه پرهیز شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس اثر تیمارهای آزمایشی بر اکثر صفات مربوط به رشد بنه های دختری معنی دار بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که میزان تفاوت ها در درون هر نظام کاشت بسیار ناچیز، ولی مقدار تفاوت بین دو نظام کاشت رایج و ارگانیک قابل توجه بود. وزن کل بنه های موجود در هر کلون و تعداد جوانه های گل دهنده به ازای هر بنه در نظام های کاشت ارگانیک به طور متوسط حدود 40 درصد بیشتر از نظام های کاشت رایج بود. مقادیر متوسط وزن تک بنه نیز برای سیستم های ارگانیک و رایج به ترتیب 75/4 و 54/2 گرم تعیین شد. در نظام کاشت ارگانیک درصد بنه های دختری با وزن کمتر از 5 گرم کمتر از نظام کاشت رایج بود (70 درصد در مقابل 84 درصد)، در حالی که در نظام کاشت مذکور درصد بنه های دختری دارای وزن 5 تا 10 گرم (5/14 در مقابل 13 درصد) و بیش از 10 گرم (16 در مقابل 3 درصد) بیشتر از سیستم کاشت رایج بود. متوسط تعداد جوانه گل دهنده در هر بنه همبستگی معنی داری با وزن کل بنه های موجود در هر کلون (**58/0)، میانگین وزن تک بنه (**64/0) و نیز تعداد بنه های ریز (**57/0-) و درشت (**61/0) موجود در هر کلون نشان داد. بر اساس ضرایب همبستگی، میانگین وزن تک بنه نیز ارتباطی قوی با تعداد بنه موجود در هر کلون (**55/0-)، وزن بنه های موجود در هر کلون (**73/0) و نیز تعداد بنه های ریز (**89/0-) و درشت (**81/0) موجود در هر کلون داشت. در مجموع، استفاده از مدیریت ارگانیک در مقایسه با نظام زراعی رایج تاثیر مطلوبی بر بهبود صفات رشدی بنه های دختری زعفران به خصوص میانگین وزن بنه و تعداد جوانه های دارای پتانسیل گلدهی اعمال نمود.
    کلیدواژگان: جوانه گل دهنده، کشاورزی رایج پرنهاده، گلدهی، نظام ارگانیک کم نهاده، وزن بنه
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، محمود صبوحی صابونی، احمد علی کیخا، کامران داوری صفحات 149-160
    کاهش منابع آبی، روند افزایشی وقوع خشکسالی ها و صدمات سنگین آن به کشور، بیش از پیش استفاده کارآمد از این منبع را ضرورت می بخشد. هدف این مطالعه، ارزیابی اثرات سیاست های گوناگون کاهش میزان آب مصرفی و افزایش قیمت هر مترمکعب آب بر الگوی کشت محصول زعفران می باشد. داده های مورد نیاز پژوهش با مصاحبه ی حضوری در میان100 بهره بردار مناطق کشاورزی دشت رخ و نیشابور سال 1391 به دست آمد. انتخاب مزارع نمونه با استفاده از نمونه گیری تصادفی، انجام و مدل برای هر دو منطقه محاسبه شد. نتایج حاصل از الگوی برنامه ریزی ریاضی مثبت نشان داد که با 20 درصد صرفه جویی در مصرف آب در دشت رخ و 30 درصد در دشت نیشابور می توان الگوی کشتی مشابه با مقادیر داده ی واقعی در سطح مزرعه برای محصول زعفران دست یافت. همچنین با کاهش مقدار آب، ارزش اقتصادی آب افزایش نشان داد. دو برابر نمودن قیمت هر متر مکعب آب مصرفی نیز در میزان مصرف آب و سطح زیر کشت محصول تاثیری نشان نداد و تنها منجر به کاهش سود شد. لذا پیشنهاد می گردد برای صرفه جویی منابع آبی، علاوه بر تشخیص زمان دقیق آبیاری و میزان مناسب آن برای محصول زعفران که می تواند اثرات منفی آبیاری بیش از حد و بی موقع را بر عملکرد این محصول کاهش دهد و در مدیریت بهینه آب موثر باشد، سیاست های کاهش مقدار آب در دسترس نیز در برنامه ریزی سیاست گذاران قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی مثبت، حوضه آبریز نیشابور، زعفران، مدیریت آبیاری
  • لورین علی احمد، علی سروش زاده *، علی مختصی بیدگلی صفحات 161-173
    با وجود این که زعفران یکی از گران ترین گیاهان دارویی در جهان است، اما تاکنون در مورد تولید آن در کشت عمودی مطالعه ای انجام نشده است. بنابراین رشد و تولید زعفران در دو سیستم کشت متفاوت (عمودی و افقی) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس در سال زراعی 1393-1392 مورد مقایسه قرار گرفت. بنه های زعفران در سیستم کشت عمودی در کیسه های پارچه ای در یک مکعب که ابعاد هر وجه آن 5/1 در 5/1 متر بود کشت شدند. در کشت افقی در مزرعه بنه ها در سه کرت که مساحت هر کرت 25/2 مترمربع بود کشت شدند. نتایج نشان داد که در سال اول رشد تعداد گل، وزن خشک گل و وزن خشک کلاله در واحد سطح در سیستم کشت عمودی به ترتیب 10 گل، 34/347 و 56 میلی گرم در مترمربع بود که به طور معنی داری تقریبا سه برابر بیشتر از کشت افقی بود. در مقابل در سیستم کشت افقی تعداد و وزن خشک بنه های دختری (به ترتیب 4/2 عدد و 36/0 گرم در بوته)، وزن خشک بنه های مرکزی (88/0 گرم در بوته) و وزن خشک برگ و ریشه به طور معنی داری بیشتر از کشت عمودی بود، ولی حداکثر طول برگ در کشت عمودی نسبت به کشت افقی بیشتر بود. لذا می توان نتیجه گیری کرد که از سیستم کشت عمودی برای افزایش محصول زعفران در سال اول استفاده کرد؛ اما باید در مورد بهبود وزن خشک بنه های دختری جانبی و وزن خشک بنه های مرکزی در این سیستم تحقیق بیشتر انجام داد.
    کلیدواژگان: تعداد بنه های دختری جانبی، وزن خشک بنه های دختری جانبی، وزن خشک بنه های مرکزی
  • آرش دوراندیش*، امیر حسین توحیدی، پریسا علیزاده صفحات 175-184
    بسته بندی به عنوان یک ابزار برای شناخت و تمایز محصول نقش بسیار مهمی در تصمیم خرید مصرف کنندگان ایفا می نماید و از آن می توان برای ایجاد مزیت رقابتی استفاده نمود. زعفران یکی از محصولات مهم کشاورزی است که بسته بندی مطابق با تقاضای مصرف کنندگان موجب افزایش فروش و رضایت مندی خریداران می گردد. لذا هدف اصلی این مطالعه رتبه بندی عوامل موثر بر بسته بندی از دید مصرف کنندگان زعفران در شهر مشهد می باشد. اطلاعات این پژوهش، در قالب 99 پرسشنامه که در سال 1394 از سوی مصرف کنندگان زعفران شهر مشهد پاسخ داده شده، جمع آوری شده است. برای رتبه بندی عوامل موثر بر بسته بندی این محصول، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان داد که ارائه اطلاعات مربوط به مواد مغذی زعفران و درج استانداردهای داخلی و بین المللی، بر ترجیحات مصرف کنندگان بیشترین تاثیر را دارند. همچنین، نتایج رتبه بندی گزینه ها نیز نشان داد که راهبرد توجه به نام تجاری درج شده روی بسته بندی از نظر مصرف کنندگان دارای بیشترین اهمیت است. لذا، درج عناصر اطلاعاتی روی بسته بندی می تواند شیوه مناسبی برای تمایز نام تجاری و افزایش ارزش آن باشد. با توجه به نتایج مطالعه، به تولیدکنندگان و عرضه کنندگان زعفران پیشنهاد می گردد که در طراحی بسته بندی به ویژگی ها و عناصر اطلاعاتی بیشترین توجه را داشته باشند.
    کلیدواژگان: استانداردهای داخلی و بین المللی، تحلیل سلسله مراتبی، ترجیحات، نام تجاری
  • مقاله علمی کوتاه
  • عباس محمدی*، سیمین نجار، فهیمه سنگی کاظم آباد صفحات 185-194
    زعفران از با ارزش ترین محصولات دارویی استان های خراسان رضوی و جنوبی است که در تمام مراحل برداشت، انتقال و انبارداری ممکن است به گونه های مختلف قارچ Aspergillus آلوده گردد. یکی از توکسین های ناشی از این آلودگی، آفلاتوکسینB1 است. این پژوهش با هدف بررسی تولید این توکسین توسط قارچ Aspergillus flavus در مراحل مختلف برداشت، انتقال و انبارداری زعفران صورت گرفت. بافت های خشک و مرطوب زعفران و بافت های برنج آغشته شده به عصاره زعفران، با A. flavusتلقیح گردیده و تولید آفلاتوکسین در آن ها به روش کروماتوگرافی TLC بررسی گردید. قارچ آسپرژیلوس توانست در شرایط مختلف این پژوهش، تمام بافت های تلقیح شده را آلوده نماید. مقادیر مختلف آفلاتوکسینB1 در تیمارهای مختلف به استثنای زعفران های نگه داری شده در شرایط خشک (شاهد)، تولید گردید. در بافت های برنج آغشته به عصاره زعفران نیز آفلاتوکسین B1تولید گردید ولی میزان آن نسبت به تیمار برنج بدون زعفران، کمتر بود. بر اساس نتایج این پژوهش، بافت های زعفران به سرعت در شرایط گرم و مرطوب به گونه های مختلف آسپرژیلوس آلوده می گردند. زعفران خشک و مرطوب تلقیح شده با قارچ آسپرژیلوس، پس از مدتی حاوی مقدار زیادی آفلاتوکسین بود. میزان آفلاتوکسین تولیدی در بافت های زعفران، ارتباط مستقیم با رطوبت محیط و بافت داشت. با افزایش رطوبت، آلودگی بافت به قارچ بیشتر و تولید توکسین نیز افزایش یافت. آغشته کردن موادغذایی به زعفران هرچند میزان تولید آفلاتوکسین B1 را کاهش داد ولی تولید آن را متوقف نکرد. نتایج این پژوهش نشان داد که بسته بندی زعفران قبل از خشک شدن کامل بافت یا نگه داری آن ها در شرایط رطوبت بالا، خطر آلودگی به قارچ A. flavus و تولید آفلاتوکسین در آن ها را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی، آسپرژیلوس، برنج، توکسین های قارچی، کروماتوگرافی
|
  • Alireza Koocheki, Alireza Karbasi, Mohammad Seyyedi * Pages 107-122
    Saffron (Crocus sativus L.) is a perennial plant which grows basically in arid and semi-arid regions of Iran. Despite saffron’s adaptation to these regions, the assessment of changes in cultivation area over the last 30 years reveals that cultivation of this crop has sharply increased. According to the available statistics, there are 21 provinces where saffron is cultivated on about 84,000 hectares of land. Nonetheless, saffron yield per unit area has aggressively fallen from 5.1 kg ha-1 in 1982 to 3.2 kg ha-1 in 2015. Saffron yield loss can be caused by several factors, such as mismanagement in agriculture section, economics and post-harvest processing as well as the recent droughts. Lack of attention to these factors could lead to further decline in saffron yield in the future. The saffron yield loss over the last 30 years is an alert for saffron-related institutions such as the universities, research centers and Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) to pay more attention to this crop and prepare more comprehensive programs. In developing these programs, the importance of government policies for planning and approving enough budget is to be highlighted. In this review, first we focus on the reasons for saffron yield loss during the last 30 years and then we try to provide some solutions in relation to these reasons.
    Keywords: Cultivation area, Drought, Saffron production
  • Hossein Sahabi, Mohsen Jahan *, Alireza Kochaki, Mahdi Nasiri Pages 123-131
    The corm size, nutrient management and corm type are the most important factors that may affect the quantitative and qualitative characteristics of saffron (Crocus sativus L.). In order to study the effect of mother corm size and nutrient foliar application on flower and corm yield of Spanish and Iranian Saffron landrace, an experiment was conducted with factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications during two growing seasons (2013-14 and 2014-15) at the Faculty of Agriculture of the Ferdowsi University of Mashhad, Iran .The saffron corm type was considered in two levels (Iranian corm and Spanish corm), mother corm size were in three levels (1- 8g, 8.1- 15g, 15.1- 23g) and nutrient foliar application were in two levels (control and sprayed leaves with 7% micro and macro nutrients). The results showed that the effect of different mother corm size, corm type and nutrient foliar application on the number of flowers, flower fresh and dry weight (stigma style) were significant. The highest number of flowers (48.6 flower.m-2), flower fresh weight (24.3 g.m-2) and saffron (stigma style) dry weight (0.25 g.m-2) were obtained in 15.1-23g mother corm size, and the lowest were obtained in 8g > mother corms. In contrast, nutrient foliar application had not significant effect on total produced daughter corms. However, the highest number of flowers (43.7 flower.m-2), flower fresh weight (21.8 g.m-2) and stigmas dry weight (0.23 g.m-2) were obtained from Iranian corms in the second year. Hence, the use of appropriate weight for planting Iranian corms (over 15 g) with nutrient of foliar application can be useful for increasing the performance of the flowers and saffron corms.
    Keywords: Corm, Nutrient foliar application, Saffron, Stigmas
  • Mohammad Ali Behdani *, Gholamreza Zamani, Hamid-Reza Fallahi, Mohammad Hassan Sayyari Zohan, Alireza Samadzadeh Pages 133-147
    The use of corms with appropriate weight is one of the main factors in the flowering of saffron. Thus, the impacts of six organic (OS) and conventional (CS) production systems on the growth of saffron replacement corms was studied during one growth cycle from October 2015 up to May 2016 in this experiment. The experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications and six treatments including low, medium and high input organic systems as well as low, medium and high input conventional systems. A transition period of 24 months was considered in the chosen field before corm planting. Based on the results of an analysis of variance, the effect of experimental treatments was significant on the growth properties of most replacement corms (RC). The results of means comparison revealed that the differences within each organic or conventional system were insignificant but they were found to be considerable between the two OS and CS production systems. Total RC weight per clone and the number of flowering buds per RC in the OS production system were on the average 40% more than that of the CS production system. The amount of mean RC weight for OS and CS was 4.75 and 2.54g, respectively. The percent of RC with weight of less than 5g in the CS production system was higher than that of the OS production system (70 vs. 84%), while the percent of RC in 5-10g (13 vs. 14.5%) and more than 10g (3 vs. 15.7%) categories in the OS production system were more than that of the CS production system. The mean value of flowering buds had a significant correlation with the total RC weights per clone (.58**), mean RC weight (.64**), number of small RC (-0.57**) and number of large corm per clone (.61**). In addition, there was a significant correlation between the mean RC weight with the number of RC per clone (-0.55**), the RC weight per clone (.73**), the number of small RC (-0.89**) and the number of large RC per clone (.81**). Overall, the employment of OS had a significant positive effect on the growth of saffron replacement corms especially on mean corm weight and the number of flowering buds.
    Keywords: Corm weight, Flower, Flowering bud, High input conventional system, Low input organic system
  • Somayeh Shirzadi Laskookalayeh *, Mahmoud Sabuhi Sabuni, Ahmad Ali Keikha, Kamran Davari Pages 149-160
    The reduction in water resources, increased occurrence of droughts and heavy damages to the country make the more efficient use of this resource very important. The aim of this study is to evaluate the effects of various policies of reduction of water consumption and the effect of any increase in the price of each cubic meter of water on saffron cultivation pattern. The data for the research was obtained by interviews done with 100 farmers in agricultural areas of the Rokh and Naishabur plain in 2012. The sample farms were selected using random sampling, the study was conducted and the models were calculated for both areas. The results of positive mathematical programming model showed that by 20 percent savings in water consumption in the Rokh Plain and 30% in the Naishabur plain, we can achieve cultivating a pattern similar to those which have achieved the previous values at the farm level for saffron. Also, by reducing the amount of water, the economic value of water increased. Doubling the price per cubic meter of water used in crop cultivation and water consumption does not lead to lower profit. Therefore, it is recommended to save water resources. In addition, precise time detection irrigation and the right to saffron can have negative effects when excessive irrigation is done and reduce the performance of this product. Effective and optimal water management policies to reduce the amount of available water is also planned to be presented to the policy makers.
    Keywords: Positive mathematical programming, Naishabur basin, Saffron, Irrigation management
  • Lorin Ali Ahmad, Ali Sorooshzadeh *, Ali Mokhtassi Pages 161-173
    In recent years many research studies have been carried out to use a vertical planting system for production of some plants. Although saffron is one of the most expensive spices in the word, there is no investigation about saffron production in a vertical planting system. Therefore, the growth and production of saffron plant in two different systems (vertical and horizontal) were studied in the agricultural research field of the Tarbiat Modares University during the 2013-2014 growing seasons. In the vertical system, saffron corms were planted in fabric bags containing potting soil. The fabric bags were hanged on a cube of metal with an area of each side of the cube being equal to 2.25 square meters. In the horizontal system, the corms were planted in three plots with the area of each plots being 2.25 square meters. The results showed that in the vertical planting system, the number of flowers, flower dry weight and dry weight of stigma per unit area of land (10 flower, 347.34 and 0.56 mg respectively) were significantly higher than those obtained in the horizontal culture (They were almost three times higher) .In contrast, the numbers and dry weight of lateral corms (2.4 corm and 0.36 g respectively) and the dry weight of apical corm (0.88 g) in the horizontal system were significantly greater than those obtained in the vertical system. Dry weight of leaf and root were significantly greater in the vertical system. The total number of buds and leaves were more in the horizontal culture. However, the maximum leaf length of the vertical planting system was higher than those of the horizontal system.
    Keywords: Apical corm dry weight, Lateral corms number, Lateral corms dry weight
  • Arash Dorandish *, Amirhossein Tohidi, Parisa Alizadeh Pages 175-184
    Packaging is a tool for recognition and differentiation of product and it plays a crucial role in consumer's purchasing decisions, and it can be used to create competitive advantages. Saffron is one of the most important agricultural crops in Iran and its packaging in accordance with consumer demand increases sales and satisfaction of the consumers. Therefore, the main objective of this study is to rank the factors affecting the packaging from the perspective of consumers of saffron in Mashhad. Data was collected in the form of 99 questionnaires that have been answered by the consumers of saffron in Mashhad in 2015. Analytic hierarchy process (AHP) was used to rank these factors. The results showed that labeling information about internal and international standards and saffron nutrients on the package have the greatest impact on consumer preferences. Also, the results of the ranking alternatives indicated that attention to the brand labelled on the packing is the most important issue from the perspective of the consumers. Hence, labelling information elements on the package can be a good way for brand differentiation and increasing its value. According to the results, it is recommended that producers and suppliers of saffron pay more attention to features and information elements in package design.
    Keywords: Preferences, Brand, Internal, international standards, Analytic hierarchy process
  • Abbas Mohammadi *, Simin Najjar, Fahime Sangi Kazem Abad Pages 185-194
    Saffron is the most important medicinal plants in the Khorasan Razavi and South Khorasan provinces, Iran. Aspergillus species can infect saffron tissues during harvesting, storage and transportation. Aflatoxin B1 is one of the important carcinogenic mycotoxin which is produced by Aspergillus species in saffron tissues. This study was carried out in order to investigate the production of aflatoxin B1 in saffron tissues from farm to food by TLC chromatography during the year 2015. Wet and dry saffron tissues and rice grains (with and without saffron extract) were inoculated with Aspergillus flavus spore suspensions. Production of Aflatoxin B1 in inoculated tissues was investigated by the TLC chromatography method. The results showed that the wet leaves and rice grains were infected with Aspergillus species very quickly. However, this process was very slow in dry tissues. Aflatoxin B1 was detected in all of the tested samples. The amounts of Aflatoxin B1 in the wet saffron tissues and rice grains were more than those found in dry tissues and saffron rice, respectively. The amount of Aflatoxin B1 had a direct correlation with moisture in the environment and the tissues. The contamination of the tissues and production of AflatoxinB1 were increased with increasing the amount of moisture. The results showed that the packaging of saffron before complete drying of its tissue or storing it in conditions with high humidity can increase the risk of infection with the Aspergillus species and production of Aflatoxin B1 in them. Based on our data, saffron can reduce Aspergillus infection and aflatoxin B1 production but not inhibit it. Saffron extract reduces Aspergillus infection and Aflatoxin B1 production in food and grains.
    Keywords: Mycotoxins, Infection, Aspergillus flavus, Rice, Chromatography